Sledujte nás:

Kolik cukru se skrývá v čokoládách?

Zpět

Skutečnost, že se čokoláda řadí mezi sladkosti a obsahuje velké množství cukru a tuku je známým faktem. Věděli jste ale, kolik cukru se v jedné tabulce doopravdy skrývá? Není vzácností, že rozbalení tabulky oblíbené čokolády s cílem pochutnat si na jedné či dvou kostičkách, může skončit během pár okamžiků u prázdného obalu. Kolik cukru přijmeme, když sníme celou čokoládovou tabulku? Záleží nejen na kvalitě čokolády, ale i na samotném druhu.

S jakými druhy čokolád se můžeme setkat?

Rozdělení čokolád a požadavky na jakost

Druh

Obsah
kakaového
másla

Obsah
tukuprosté
 
kakaové sušiny

Obsah
celkové
kakaové sušiny

Obsah
mléčného
tuku

Obsah
celkového
tuku *)

Obsah
mléčné
sušiny

čokoláda (hořká čokoláda)

18

14

35

-

-

-

mléčná čokoláda

-

2,5

25

3,5

25

14

bílá čokoláda

20

-

-

3,5

-

14

*) obsah celkového tuku = součet obsahu kakaového másla a mléčného tuku

Dejte si pozor na výrobky s názvem pochoutka, cukrovinka apod., které už s čokoládou nemají mnoho společného. V těchto výrobcích je kakaové máslo zcela nebo z velké části nahrazeno rostlinným tukem a obsah kakaových součástí nebývá vysoký, za to cukr většinou najdete ve složení na prvním místě. Pokud si chcete pochutnat na opravdové čokoládě, hledejte vždy na obale název čokoláda.

A jak je to s obsahem cukru v čokoládách?

Možná jste už někdy zaznamenali diskusi, zda je bílá čokoláda vůbec čokoládou, jelikož neobsahuje kakaovou sušinu, ale pouze kakaové máslo (jak můžete také vyčíst z tabulky výše). Mnohem zajímavějším tématem ale je, že s tabulkou bílé čokolády přijmete neuvěřitelných 56 gramů (= 20 malých kostek) cukru.

Pozn.: Na fotografiích jsou použity menší kostky cukru - 1 kostka odpovídá necelým 3 g.

Vzhledem k počtu dílků tabulky si lze spočítat, že jedna kostička bílé čokolády obsahuje téměř jednu kostku cukru a o benefitech, které přináší konzumace kakaa, nemůže být v tomto typu čokolády řeč.

 

U mléčné čokolády už najdete určitý podíl kakaové sušiny, nicméně z hlediska obsahu cukru na tom není v porovnání s bílou čokoládou o mnoho lépe. Celá tabulka mléčné čokolády obsahuje přes 50 g cukru, v případě většiny těchto výrobků najdete cukr také na prvním místě ve složení.

Když čokoládu, tak hořkou!

Je vědecky prokázáno, že čokoláda, nebo lépe řečeno kakaové boby, mají příznivý vliv na lidské zdraví. Kakao obsahuje řadu antioxidantů, přispívá ke správné činnosti mozku, srdce a cév. Proto si jednu kostičku kvalitní hořké čokolády můžete bez výčitek dopřát. Mějte ale na paměti, že záleží na obsahu kakaové sušiny, čím více jí bude, tím lépe.

 

Čokoláda obsahující 50 % kakaa skrývá většinou lehce pod 50 g cukru, tedy jen o trochu méně než mléčná čokoláda. S rostoucím obsahem kakaa zpravidla klesá obsah cukru.

 

  

Čokoláda se 70 % kakaa obsahuje cukru již o dost méně - většinou pod 30 g, tedy téměř dvakrát méně než čokoláda mléčná. Pouhé dvě kostky cukru jsou obsaženy v kvalitní čokoládě s 90 % kakaové sušiny. Výhodou hořké čokolády je kromě nižšího obsahu cukru a přítomnosti příznivých látek pocházejících z kakaových bobů také fakt, že je chuťově natolik výrazná, že vám bude většinou stačit opravdu jen čtvereček či dva a nestane se, že byste snědli celou čokoládu, jako se někomu běžně stává u čokolády mléčné nebo bílé.

Pro někoho jsou možná čokolády s vysokým obsahem kakaa až moc chuťově výrazné a přece jenom u čokolády trochu sladké chuti vyžaduje. Novinkou na trhu jsou čokolády, které přidaný cukr neobsahují vůbec a jsou slazené stévií nebo alkoholickými cukry, jako je například erythritol, isomalt nebo maltitol.

Kvalitní čokolády slazené stévií a erythritolem od španělského výrobce Torras naleznete nově i na našem e-shopu.

Hodnocení (72 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 02. 2017 19:30
čokoláda tu miluji, i když jsem si poslední dobou oblíbila ty víceprocentní, i když někdy je problém odolat :-D
02. 02. 2017 15:22
Když už mám chuť na čokoládu, tam hořkou s minimálním obsahem 70% kakaa.
30. 01. 2017 18:17
Už kupují jen vysokoprocentní čokoládu nad 74% kaká kterou si přidávám do mrkvový ho mufinky nebo domácího mysli
30. 01. 2017 18:17
Už kupují jen vysokoprocentní čokoládu nad 74% kaká kterou si přidávám do mrkvový ho mufinky nebo domácího mysli
29. 01. 2017 21:31
super článek a super přirovnání. Děkuji.
26. 01. 2017 13:03
Bilou cokoladu bych nepozřela. Mam rada hořkou, ale ne tu přes 70%.Nejcasteji ujedu na Studentske pečeti, i když hořke.
25. 01. 2017 23:36
koral: surové kakaové boby neobsahují téměř žádný cukr. Maximální obsah činí 2 g/100 g.
25. 01. 2017 22:11
Jsou kakaové boby lepší než hořká čokoláda? Teda co je zdravější: S boby nemám žádné zkušenosti. Sladkému nikdy neodolám
25. 01. 2017 19:47
Na zvládnutí mojí nezvládnutelné chuti na sladké funguje vysokoprocentní hořká čokoláda nejlíp ;-)
23. 01. 2017 20:12
Čokoládu jím jen hořkou a to od 70% výše a dám si tak 3x týdně 1 kostičku.
23. 01. 2017 08:15
Doma už mám jenom 80 % čokoládu a funguje to, ke kávě stačí i půl kostičky.
22. 01. 2017 10:42
V týdenním úkolu jsem si dala..koupím čokoládu s vysokým % kakaa. Koupila jsem v úterý a mám ji bez 3 kostiček celou,,jupííí. Je to fakt, hořkou tolik člověk nesní.
19. 01. 2017 19:29
Čokoládu si občas dám 75 nebo 80℅ , ale třeba ta 95℅ mě teda vůbec nechutná, to už je jak kdybych si do pusy dala lžičku hořkého kakaového prášku.... Tak aspoň že ta 75 ℅ je jedlá ;-)
19. 01. 2017 17:53
Když sladké, tak bohužel u mě vítězí sušenky a oplatky. Teprve pak přichází na řadu čokoláda. Tak si nějakou " hořkou " zkusím koupit a ochutnat :-) Díky za radu :-)
19. 01. 2017 16:05
Masa55: hořké čokolády Lindt s chilli, solí nebo pomerančem obsahují asi 49 % kakaové sušiny, aby vynikla chuť ostatních ingrediencí.
19. 01. 2017 15:41
Dneska jedeme na větší nákup, tak si konečně koupím tu hořkou čokoládu, vezmu si brýle a vše pořádně proštuduji. Mám ráda hořkou s čili.
18. 01. 2017 22:11
Ja hořkou miluju, té mám ve spizi 86% a zatím zmizely jen dvě kostičky :)
18. 01. 2017 17:34
Je pravda,že té kvalitní čokolády nesním takové množství.Nepřipadá mi až tak moc sladká a hlavně se déle udrží v ústech.
18. 01. 2017 15:41
Já si v rámci úkolu v minulém týdnu koupila kvalitní čokoládu a ještě kakaové boby. Zítra je mám v plánu použít na pohankovou kaši.
18. 01. 2017 13:50
Hanka Malková: Moc děkuji. Tak to málo energie člověk vynaloží na to, aby je vyloupal :-).
18. 01. 2017 08:46
Je to jasné, když mlsat, tak jen hořkou a nebo se stévií.
17. 01. 2017 21:53
čokoládu miluji, u 90% mi stačí jen kostička, u méně procentní již mám problém s velikostí, většinou sním celou
17. 01. 2017 20:22
Kupuji čokoládu 70 %, ta je prý nejlepší, údajně pokryje chuť na sladké nejlíp, kupuji ji v Lidlu, ale je opravdu kvalitní, nebo se mám raději po ní podívat v některé specializované prodejně, třeba zdravá výživa ? Přivítala bych srovnání čokolád z běžných obchodů kde nakupujeme.... Děkuji.
17. 01. 2017 19:54
Za kousek čokolády, šla bych světa kraj .... Prostě na ní ujíždím, když ji rozbalím, vůbec nezáleží, jak je velká, prostě dokud je, tak jím. Včera večer mě přepadla šílená chuť právě na ni a ... nakrájela jsem si mrkev!
17. 01. 2017 18:50
Máte někdo zkušenost s těmi čokoládami bez cukru? Mně by zajímalo, jaký je rozdíl v chuti :-)
17. 01. 2017 17:49
Výborné čokolády si objednávám z čokoládovny Troubelice.Všem vřele doporučuji. Čokolády miluji nejlépe hořkou s chili.
17. 01. 2017 16:53
Když už čokoládu, tak hořkou, více procentní.Bohužel na mojí postavě to není poznat :-o
17. 01. 2017 15:51
Mě více procentní chuť na čokoládu bohužel neuspokojí. :-(
17. 01. 2017 15:11
Myslím,že kvalitní hořká čokoláda90% chuť na sladké neuspokojí.Proto se jí raději úplně vyhýbám.
17. 01. 2017 09:58
Čokoládu mám opravdu vyjímečně a vždycky jsem dávala přednost hořké.Tak jsem ráda, že mi chutná to zdravější :))
17. 01. 2017 09:51
Mám taky zkušenost, že kvalitních čokolád většina lidí sní velmi málo. Brzy se cítí uspokojení touhy po sladkém
17. 01. 2017 09:25
Medvedice 3: Kakaové boby obsahují jen minimum cukru, maximálně do 2 g na 100 g.
17. 01. 2017 09:14
Hořkou čokoládu jsem nahradila nepraženými kakaovými boby.
17. 01. 2017 08:49
Pokud jdu do čokolády tak jedině do vysokoprocentní, mor jsou ale ořechy v čokoládě, které miluji a manžel mi je z "lásky" nakupuje.
17. 01. 2017 08:43
Mně chuťově velmi vyhovuje mléčná čokoláda ( nejlépe s celými lískovými oříšky), proto se raději jakékoliv čokoládě vyhýbám obloukem.
17. 01. 2017 08:38
ta 90% je už hodně hořká a nedá se jí sníst moc najednou to je dobře
17. 01. 2017 08:35
Už je mi jasný, z čeho je ta pneumatika kolem mého pasu. Naštěstí mi chutnají i čokolády vysokoprocentní. Nejlépe 70-85. Budu hledat ty 90. Ale že bych nebyla schopná sníst ji celou, tomu nevěřte. Já bych to dokázala.
17. 01. 2017 08:22
Chuťově mi nejvíc vyhovuje taky 70-85% čokoláda,ale i tak se musím hodně držet abych ji nesnědla celou najednou.Nalámala jsem ji na kostičky a dala zamrazit,ale občas ani to nezabere.zase na druhou stranu jiné sladkosti nejím
17. 01. 2017 08:21
Pohled na bílou čokošku je strašný, vlastně chroupete čistý cukr (a to nekoukám na tuk), 90% je pro mě už na hraně, ale kupuji si minimálně 70%. Tak jím kakaové tukolády, ach jo, alespoň toho cukru není tolik.
17. 01. 2017 07:50
tak to je dobrá zpráva jím čokolády 70-90% tak do sebe aspoň neláduji toho cukru tolik
17. 01. 2017 06:42
Nevíte někdo, kolik cukru v sobě skrývá prostý pražený kakaový bob, dále nezpracovávaný?

Naši partneři